Jari Porttila

Pesiksen törkeydet karsittava

 

Suomalaisten kansallispeli pesäpalloilu on joutunut syystäkin tikun nokkaan.

Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn välinen finaalisarja sai Sotkamossa piirteitä, joita kukaan ei voi hyväksyä. Nyt ylitettiin raja, jota ei olisi pitänyt ylittää, pelaajien välisessä sanailussa siirryttiin solvaamiseen ja henkilökohtaisuuksiin. Liiton ja Superpesiksen johdon on puututtava asiaan välittömästi, muuten se viestittää pelaajille hyväksyvänsä käytöksen.

Pesäpalloilussa on totuttu pieniin turpakäräjiin pelaajien ja tuomarien kesken, niitä on pidetty ja pidetään jopa osana lajia. Nämä turpakäräjät ovat koskeneet kuitenkin tuomioita, joissa on ollut tulkinnan varaa. Ja niitähän pesäpalloilussa on lähes jokaisessa pelissä. Näille turpakäräjille on ollut ominaista se, että niissä on taitettu peistä sääntöjen tulkinnoista, mutta niissä ei ole menty vastustajan solvaamiseen.

Toisessa finaaliottelussa tunteita nostatti tuomarien ja virkailijoiden välinen epätietoisuus palojen määrästä ja eräänkin laittomaksi vihelletyn lyönnin toteaminen jälkikäteen lailliseksi. Kummassakin tapauksessa tuomaristo muutti jo tehtyä päätöstä, perustellusti. Se, että kumpikin päätös kääntyi Sotkamon eduksi kismitti toki vimpeläisiä.

Näissä tilanteissa oli sitä perinteistä suukopua tuomiosta, mutta purkauksissa ei menty henkilökohtaisuuksiin.

Mutta kun lajin ikonit, pienten lasten suuret idolit käyttävät kentällä vastustajan pelaajia solvaavaa kieltä, huutelevat nuorille pelaajille hävyttömyyksiä, herjaavat ja nimittelevät toisiaan mitä järkyttävimmillä termeillä, niin sitä käytöstä ei voi, eikä pidä hyväksyä.

Kun tämä solvaava käytös on niin kovasanaista, että jopa yleisö kuulee sen, niin miten ihmeessä kentällä voi olla viisi tuomaria, jotka sulkevat siltä korvansa ja ummistavat siltä silmänsä? Onko Superpesis ja Pesäpalloliitto antanut tuomareille ohjeet olla puuttumatta tähän, vai miksi he eivät tee mitään?

Tarvitaanko taas videonauhoja, joilta nuo törkeydet kuuluvat, ennenkuin tuomarit ja liiton päättäjät uskaltavat tehdä mitään ? Miksi esimerkiksi syötönvalvoja ei puutu niihin törkeyksiin, mitä kaari ja lukkari toiselleen huutavat?

Kun huutelussa pelaajien kesken mennään jo selkeästi henkilökohtaisuuksiin, niin silloin eivät enää riitä keltaiset kortit. Tässä kohtaan pitää noudattaa nollatoleranssia ja törkeyksiin syyllistyneet pelaajat on poistettava kentältä välittömästi.

Ryhtiliikkeen on käynnistyttävä Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn pukukopeista. Siellä on tarpeeksi isoja peilejä joista pelaajat voivat katsoa kuvaansa ja miettiä, millaisen esimerkin he haluavat antaa katsomossa istuvalle nuorisolle, pesäpallofaneille, joiden esikuva hän on?

Pelaajien pitää kunnioittaa peliä, katsojia, mutta mikä tärkeintä, myös vastustajaansa. Siinä vaiheessa, kun edes yksi näistä perustekijöistä heitetään romukoppaan, heitetään sinne koko lajin maine.

Vastustajan ihon alle uiminen ei tarkoita sitä, että mitä räävittömämpää kieltä käyttää, sitä kovempi pelaaja on. Nämä hävyttömyyksiä suustaan sylkevät pelaajat tekevät karhunpalveluksen koko lajille.

Vimpelin ja Sotkamon finaali on nyt tilanteessa 1-1. Toivottavasti kolmas finaali Vimpelin Saarikentällä ratkaistaan mailanvarressa. Nyt on kapteenien asia viestittää joukkueelleen ja sitä kautta myös yleisölle ja omille kannattajilleen, että kunnioitus ansaitaan mailanvarressa ja räpylä kädessä, ei huutelemalla törkeyksiä.

Jari Porttila

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Erkko Korppaanmäki

Pesäpallo, silloin kun Baseball tuntuu liian vaikealta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Näköjään jotkut asiat eivät muutu vuosikymmenien saatossa. Aikoinaan kun IPV (Imatran Palloveikot) pelasi mestaruussarjassa heidän kotikenttänsä Maneesi ruispeltoineen ja sieppareineen oli kuuluisa rääväsuisesta katsomosta. Ei sitä silloin 60-70-luvuilla pidetty minään hirveenä miinuksena. Päin vastoin se taisi olla pelaamisen seuraamiseen liittyvä lisä mauste. Ainakin minusta ehkä myös pelaajien mielestä. Olin silloin paikan päällä möykkäämässä IPVfanina. Nykyisin enää vain muistoissa.

Käyttäjän juka39 kuva
juhani kaimio

Hyvä kirjoitus Porttilalta. Hän ei puuttunut katsojien vaan pelaajien törkykäytökseen. Katselijoille huono käytös sallittakoon, mutta ei pelaajille. Se on lajille tappioksi, kuten Porttila kirjoittaa.

Itse katselin sunnuntaina Jyväskylän ja Lapuan naisten välistä toista loppuottelua televisiosta. Näytti ja kuului sielläkin vastustajan kunnioituksen puutettta ilmenevän. Tästä huomautti päätuomari Lapuan joukkuetta.

Erikoista oli, että pelin selostaja ja asiantuntijakommentaattori naureskelivat tälle huonolle käytökselle ja väittivät sen kuuluvan lajiin.

Olen toista mieltä. Omien hyvien suoritusten "tuulettaminen" on tietysti paikallaan mutta ei vastustajan väheksyntä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jos kunnioituksen puutetta vastustajia kohtaan haluaa hakea, niin jääkiekosta sitä löytyy omassa luokassaan.
Todella törkyistä meininkiä!
Mutta, toki pesäpallostakin se on kitkettävä.

Toimituksen poiminnat