Jari Porttila

Mixu puhuu asiaa

 

Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuudet raivata tiensä EM-lopputurnaukseen Ranskaan sulivat viimeistään lauantai-iltana, kun Unkari otti 1-0 voiton Huuhkajista Helsingin olympiastadionilla.

Vajaa vuorokausi ottelun jälkeen en ole löytänyt vielä yhtään kirjoitusta tai kommenttia, jossa ymmärrettäisiin tappion syyt. Kaikki otsikot huutavat katastrofia ja kaikki vaativat päävalmentaja Mixu Paatelaiselle potkuja.

Onko kukaan pysähtynyt pohtimaan syvällisesti sitä, mistä Huuhkajien tappiot johtuvat? Joulukuuseksi nimetty pelitapa on nähty suurimmaksi syyksi, juuri kukaan ei ole lotkauttanut korvaansa sille tosiasialle, ettei systeemi häviä tai voita, vaan pelaajat.

Mixu Paatelainen on sanonut useaan otteeseen rehellisesti, ettei Suomen pelaajamateriaalille ole vielä sillä tasolla, että voisimme haastaa Euroopan huippumaita. Suomella ei ole joukkueellista taitavia, eurooppalaisissa seurajoukkueissa suurta vastuuta saavia pelaajia.

Suomella ei ole käytettävissä Jari Litmasen ja Sami Hyypiä tasoisia pelaajia. Se on fakta, jota Paatelainen on yrittänyt tuoda esille.

Huuhkajien pelaajamateriaalia voisi verrata vaikkapa suomalaiseen pikajuoksuun. Eihän kukaan tosissaan usko, että suomalaiset pikajuoksijat voisivat olla finaalissa MM-kisoissa, tai kun puhutaan miehistä, edes EM-kisoissa. Se on realismia, joka myönnetään jopa yleisurheilupiireissä.

Miksi jalkapallossa on sitten niin vaikeaa myöntää, ettei Suomi ole vielä sillä tasolla, jossa olisi realistista haaveilla EM-lopputurnauspaikasta? Onko se niin, että kun fanaattiset jalkapallotoimittajat sitä niin kovasti haluaisivat, niin siitä tuleekin totuus?

Suomalaisessa jalkapalloilussa on vasta yksi asia huippumaiden tasolla, fanikulttuuri. Pohjoiskaarre on tuonut väkevän panoksensa kaikkiin karsintaotteluihin ja sen oikeutena on myös vaatia jopa Mixun potkuja. Toimittajien olisi kuitenkin pysyttävä faktojen edessä kylmän viileänä.

Suomalaisen jalkapalloilun kehittämisessä on vielä valtavasti työtä, aivan kuten Mixu Patelainen on moneen otteeseen painottanut. Onneksi Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ymmärtää tämän ja onneksi hän on niin paksunahkainen, ettei välitä Mixun eroa vaativista otsikoista. Toinen asia on sitten se, onko kokonaistilanne selvä ensi viikolla kokoontuvalle Palloliiton liittohallitukselle.

En usko, että tässä tilanteessa suomalaisen jalkapalloilun pelastajaksi kannattaa edes harkita ulkomaalaista päävalmentajaa. Tässä tilanteessa tarvitaan suomalaista osaamista, suomalaisen jalkapallokulttuurin ymmärtävää henkilöä, joka pistää pyramidin alaosan kuntoon yhdessä seuravalmentajien kanssa.

Vasta sitten, kun suomalainen työ seuratasolla tuottaa tarpeeksi huippumateriaalia, joka kelpaa myös Euroopan kentille vastuullisiin rooleihin, voidaan haaveilla lopputurnauspaikoista. Tällä sektorilla se sarka on kynnettävä ja juuri tähän Paatelainenkin on yrittänyt kääntää katseita ja toimia.

Yksin tuulimyllyjä vastaan on kuitenkin vaikea taistella.

Jari Porttila

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Menestys joukkuelajeissa on aina henkistä laatua. Hyvät yksilöt nousevat esiin vain, jos koko joukkueen kemia toimii. Näin oli silloinkin, kun Litmanen ja Hyypiä pelasivat. Nyt maajoukkueen pelistä näkee kauas lehtereille, ettei pelaaminen ole hauskaa.

Maajoukkue ei saa olla mikään Paatelaisen läänitys. Maajoukkue on joutunut tappiokierteeseen, jonka katkaisemiseen Palloliitolla on hyvin vähän keinoja. Kun kaikkia pelaajia ei voi vaihtaa, on valmentajan lähdettävä.

Uuden valmentajan ei ole pakko olla ulkomaalainen, kunhan se on joku, johon joukkue luottaa. Missään tapauksessa Palloliitto ei tarvitse "suomalaisen jalkapallokulttuurin ymmärtävää henkilöä," tärkeämpää on se, että valmentaja tietää omalta kohdaltaan, miten kansainvälistä menestystä saavutetaan.

Suomalaiset eivät ole syntyneitä häviämään, vaikka siltä nyt näyttääkin. Huonompaa taitotasoa voi joukkuelajeissa korvata oikealla asenteella ja tsemppihengellä.

Pauli Vahtera

No no. Islannissa on 300.000 asukasta. Ja olosuhteet jalkapallolle aika arktiset. Silti Islanti johtaa omaa karsintalohkoaan. Toissapäivänä voitti Tsekin. Islannilla ei ole ulkomaanapujakaan joukkueessaan. Valmentaja kylläkin Ruotsista.

Kyllä täällä Suomessa jotain tehdään väärin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei tässä mitään " Euroopan huippumaita olla haastamassa" vaan ihan perusjoukkueita Euroopan eri maista, joissa osassa jalkapallokulttuuri ja -perinteet ovat yhtä olemattomia kuin täällä Suomessakin.

Jalkapallo ei ole suomalaisille sopiva joukkuepeli. Suomalaisten peli on yksilötason potkupallo.

Suosittelen muutaman vuoden taukoa kaikista turnauksista. Näin säästyvät myös hukkaanheitetyt päävalmentajan palkkarahat, jotka voisi sijoittaa junioritoimintaan.

Anton Surenkin

Oletko Porttila sitä mieltä, että tällä joukkueella ei ole mahdollista pelata tasan Pohjois-Irlantia ja Unkaria vastaan? Näillä "epärealistisilla" tuloksilla Suomi olisi nimittäin jatkokarsintaan oikeuttavalla paikalla - seuraavan vastustajan ollessa lohkojumbo Kreikka.

Keskinkertaisuuteen tyytyvä henkilö ei toki pety koskaan. Tämä tuntuu olevan kotimaisen jalkapallon suurin ongelma. Aina pitäisi muistaa ne realiteetit. Mitä sitten, että neloskorissa sijaitsevalle Suomelle arvottiin kaikkien aikojen karsintalohko? Mitä sitten, että kisoihin pääsee 24 joukkuetta ja Islanti on menossa heittämällä kisoihin vastaavalla materiaalilla? Mitä sitten, että Pohjois-Irlannin kaltaiset valtiot eivät tyydy futiskääpiön statukseen? Suomalaisten pitää tästä huolimatta pysyä aina nöyrinä. Paatelaisen sanoin : "Ihmiset elävät illuusiossa ja pelaajien taso ei riitä". Minun korvaani tämä kuulostaa vastuunpakoilulta ja jostain syystä suomalaiset urheilujournalistit nyökyttelevät kiltisti vieressä.

Paatelaiselle on nyt maksettu miljoona ja annettu neljä vuotta aikaa ajaa oma pelityyli sisään. Kaikki tämä vain sen takia, että Suomi voisi taistella arvokisapaikasta 2016 EM-kisoihin. Karu fakta on se, että Suomella on vain muutama pahainen piste kuuden ottelun jälkeen. Suomi on lisäksi tipahtanut viidenteen arvontakoriin todellisten kääpiöiden pariin ja sieltä kisoihin ponnistaminen on tulevalle sukupolvelle todella vaikeaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olet paljolti oikeassa Jari Porttila.
Hyvä valmentaja, mitä "hyvyys" kokonaisuudessaan tarkoittaakin, on joukkueelle tärkeä, mutta jos pelaajien kaikkinainen taito kentällä, tekninen ja taktinen, ei riitä, ei siinä paljon valmentajalla ole tehtävissä; ei huippusellaisellakaan. Luokoon vaikka minkälaisen taktiikan. Hengen luontikaan ei liikoja silloin auta. Asennetta ja henkeä piti Paatelaisen mukaan löytymän eilisessä Unkari-pelissäkin. Ei löytynyt.

Paatelainen totesi pelitapaansa arvostelleelle toimittajalle, että on aivan sama mikä pelitapa on, jos pelaaja vetäisee pallon neljästä metristä maalin yli. Maalintekotaito suomalaisilta nykypelaajilta puuttuu lähes tyystin. Eilisessä pelissäkin paikkoja kyllä oli ainakin yhteen maaliin.

Onko mitään järkeä juoksuttaa Teemu Pukkia pelistä toiseen kärkenä, kun yhdessätoista (11!)peräkkäisessä maajoukkuepelissä mies ei ole tehnyt maaliakaan. Kärkimies, jonka maaleja juuri pitäisi latoa!? Eikö todellakaan löydy Pukin korvaajaa?... Kun ei, niin ei!

Auttaako Paatelaisen vaihtaminen kääntämään huuhkajien tappiokierteen. Tuskinpa? Asenne ja tsemppi korvaavat vain osittain jo todetun taitotason puutteen. Ja sen suuresta puutteesta huonossa menestyksessämme on kyse, niin kuin Porttilakin toteaa.

Taitoa väitetään monenkin pelaajamme kohdalla ulkomaiden seurajoukkueissa pelatessa löytyvän, mutta löytyykö sielläkään? Miksi taito ei näy sitten maajoukkueessa? Sitä on lähinnä vain Eremenkolla. Hetemaj juoksentelee kuin päätön kana, ja on enimmäkseen maassa kiemurtelemassa ja käsiään levittelemässä, rangaistuksia kalastelemassa. On kuulema hänen bravuurinsa ulkomaisissa sarjoissakin. Meriitti sekin!? Montako peliä tuolla taktiikalla voitetaan?

Janne Wikman

Färsaaret ajoi juuri Suomen ohitse lohkossa. Asukkaita vajaat 50 000. Avauksen miehistä neljä pelaa Tanskan sarjoissa ja yksi Skotlannissa. Loput kuusi Färsaarten sarjoissa.

Suomen jalakpallon nykytilaa saadaan mielestäni pitkälti kiittää Kaikki pelaa-järjestelmästä, uusia lupaavia pelaajia ei nouse esiin vaikka harjoitusmahdollisuudet ovat aivan eri tasoa kuin Hyypiän ja Litmasen aikoina.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Kuten tässäkin on kommenteissa tullut todettua, ei jalkapallon EM-turnaus 24 joukkueen kokoisena ole sama asia kuin finaalipaikka pikajuoksussa. Eetu Rantala oli sijalla 21 vuoden 2014 EM-kisoissa. Färsaaret ohitti juuri Suomen lohkossa. Sitten Spordet ja Mixut tulevat selittelemään pelaajien huonolla tasolla. Islanti?
Ihanko tosissaan väitätte, ettei Pohjois-Irlannilta, Romanialta tai Unkarilta ole ollut otettavissa pisteen pistettä?

Jos ryhmityksellä ei ole väliä, niin miksi siellä ylipäänsä on valmentaja? Taitaa olla niin, että ainoat kenellä ei taso riitä istuvat valmentajan penkillä ja urheilutoimituksissa.

Mistä tulee sellainen näkemys, että Paatelainen olisi oikea mies järjestämään koko suomalaisen futiskulttuurin oikealle tolalle? Tässä ajassa mitä Mixu on puikoissa heilunut olisi pitänyt tapahtua jo jonkinlaista eteenpäinmenoa, mutta en ole sellaisesta nähnyt mitään viitteitä.

Käyttäjän VilleTikkanen1 kuva
Ville Tikkanen

Samaan hengenvetoon voisi kysyä onko Suomen valmentajat tasolla jolla voidaan haastaa eurooppalaisia huippumaita? Miten joukkue/pelaajat voivat ikinä haastaa huippumaita jos valmennus ei ole sillä tasolla?

Nyt Mixu heittää lokaa pelaajien suuntaan. Onko hän itse eurooppalaista huipputasoa? Mielestäni ei.

Käyttäjän Petrustaskinen kuva
Petrus Taskinen

Jari Porttila yrittää nyt pestä pikimustaa vitivalkeaksi puhumalla paskaa suut ja silmät täyteen. Jalkapallo on nimen omaan laji, jossa suuretkin puutteet materiaalissa voi paikata hyvällä taktiikalla ja taistelulla. Mixu on epäonnistunut molemmissa. Jos on löysä, niin on löysä.

Väitkö Porttila, että Costa Rica päihitti sekä Uruguayn, Italian että Kreikan ja kiusasi Hollantia viimeiseen saakka ihan vain ylivoimaisella materiaalilla? Tai väitätkö, että Islanti jyrää A-lohkossa Hollannin, Tshekin ja Turkin edellä, koska sen 350 000 asukkaan väestöpohja on niin laajaa.

Rehellisyys on journalismissa tärkeää, joten tunnustettakoon tosiasiat. Ainoa asia, mikä minulle selviää Jari Porttilan kirjoituksesta, on se, ettei hän ymmärrä jalkapallosta yhtään mitään.

Seppo Hildén

"Suomalaisen jalkapalloilun kehittämisessä on vielä valtavasti työtä, aivan kuten Mixu Patelainen on moneen otteeseen painottanut. Onneksi Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja ymmärtää tämän ja onneksi hän on niin paksunahkainen, ettei välitä Mixun eroa vaativista otsikoista."

Paatelaiseen ja etenkin Alajaan kiteytyy suomifutiksen alaspäin meno. Alajalla on ollut 2000-luvun alusta lähtien selitettävää virtanomaisille niin sopuotteluista kun nyt viimeksi Etelä-Afrikan vuoden 2010 kisojen lahjuskestityksistä. Alaja on valinnut vaikenemisen ja puhelimeen vastaamattomuuden strategian, kuten lehdistä olemme saaneet viime aikoina lukea. HS kirjoitti Alajasta viime viikolla vihjaillen suoraan lahjuksien otosta, että Palloliitolla voi olla seuraavassa kokouksessa halu päästä miehestä eroon.

Mitä taas tulee Paatelaiseen, niin mies ei voi myöntää omia virheitään. Uran alun virhe maajoukkueen peräsimessä oli jättää kylmästi Litmanen pois joukkueesrta, vaikka hänen tasoistaan pelinrakentajaa maajoukkue olisi voinut käyttää vielä pari vuotta. Ehkä Paatelainen ei halunnut, että maajoukkuessa on kaksi staraa. Toinenhan on tietenkin Paatelainen itse. Nyt Paatelainen selittelee jatkuvia tappioita materiaalin heikkoudella. Jos materiaali on hänen mielestään heikkoa, katsokoon peiliin (Litmasen poisjättö) mutta hyvä valmentaja pyrkii korvaamaan materiaalin heikkouden pelitaktiikalla. Paatelainen puskee kuusipuuta jääräpäisesti, vaikka se ei tuota mitään tulosta joukkueessa. Olisko syytä kritisoida myös valmentajan taktista yksipuolisuuttakin?

Ps. Fanit oli lakanoineen ihan oikeassa, Alaja ja Paatelainen pitää heittää ulos.

Pps. Alaja on näissä lahjusjutuissa aikoinaan 1998 saanut jo lahjustuomion, joten tuo HS:n vihjailujuttu Etelä_afrikan kisoista kuvastanee vaan sen, että tavat ovat jo opitut.

"Palloliiton johdolle sakkoja

Suomen Palloliiton johto on tuomittu ankariin sakkoihin lahjonnan antamisesta opetusministeriön ylijohtajalle Harri Syväsalmelle.
Helsingin käräjäoikeuden mukaan liiton entinen puheenjohtaja Pentti Seppälä ja nykyinen pääsihteeri Pertti Alaja tarjosivat Syväsalemelle kolme ulkomaanmatkaa vaikuttaakseen siten Palloliiton saamiin valtionavustuksiin.

Sekä Seppälä että Alaja tuomittiin maksamaan 80 päiväsakkoa. Seppälän maksettavasi tuli siten 48 000 ja Alajan 25.600 markkaa. Opetusministeriön ylijohtaja Harri Syväsalmi tuomittiin jo viime vuonna vastaavasti lahjuksen ottamisista virkamiehenä 100 päiväsakkoon.
(MTV3/Jarkko Sipilä)"

Niko Finnström

Eilinen pelisysteemin muutos oli kovin näennäistä. Hämäläinen löytyi ajoittain laidalta, mutta hänelle ei saatu juoksupalloja(joita nopealle pelaajalle kannattaisi kaiken järjen mukaan pelata). Hetemaj oli toinen "laituri", muttei ollut laidassa(eikä kannatakaan pitää). Sparv oli keskellä Mattilan kanssa, mutta haki silti palloja toppareiden välistä ikäänkun "yksinäisenä" pohjamiehenä. Eli jos systeemi nyt paperilla tai puheissa vaihtui, niin samat ongelmat löytyi silti, joista suurin on laitapelaamisen puuttuminen.

Porttila on oikeassa, että Suomella oli taas joitain paikkoja iskeä maali, mutta kyllä niitä tilastojen mukaan on monessa pelissä ollut vähemmän kuin vastustajalla, jolloin on loogista ja oikeudenmukaista, ettei suomi voita, vaikka se palloa hallitsisikin.

Lehkosuo tulisi ensimmäisenä mieleen Mixun seuraajaksi, ja jos se vaihto(oli se Lehkosuo tai kuka tahansa) tehdään niin parempi se olisi tehdä jo nyt, jos rahatilanne antaa siihen mahdollisuuden. Tällöin uusi koutsi saa ajaa pelitapaansa sisään jo loppukarsinnat ilman menestyspaineita. Bana tuskin haluaa menettää mainettaan siirtymällä maajoukkueen päävalmentajaksi.

Islannit ja Färsaaret on aina yksittäisiä poikkeuksia ja "lottopotteja", mutta miksei niitä potteja osu suomeen, koska joka karsinnoissa niitä johonkin osuu?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Vai on pelaajamateriaali surkeaa. Suurin piirtein sama porukka muistetaan "Gijonin ihmeesta" vain kahden vuoden takaa mm-karsinnoissa. Oletko tosiaan sitä mieltä, että Suomen taso on Fär-saarten takana?

Pelaajista huokuu itseluottamuksen, peli-ilon ja motivaation puute. Jotain Mixu on siis saanut neljässä vuodessa aikaan.

Hirveää seurattavaa, kun päävalmentaja heittää pelaajat bussin alle ja väistää oman vastuunsa. Kaiken päälle vielä suomalais-fanien haukkuminen ja taisipa tuo vielä haukkua toimittajiakin ammattitaidottomiksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mixu puhuu asiaakin.

Tappiollisen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän asetti asiallisen kysymyksen tehneen urheilutoimittajan ammattitaidon kyseenalaiseksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toisaalta..siis toisaalta,miksi ei kysytä pelaajien mielipidettä asiasta? Onko heidän mielestä taktiikassa vikaa vai heidän suorituksissa.

Olisi varmaan liian helppoa..mukavampi spekuloida ja lyödä tämänkin asian vuoksi kiilaa toistenne väliin.

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Maajoukkuepestin alussa Paatelainen toi uutta ilmettä ja peli näyttikin paremmalta kuin vuosiin.Esitykset nostivat odotusta paremmasta tulevaisuudesta.Valitettavasti näin ei käynytkään.Mentiin taaksepäin,peli muuttui epävarmaksi ja pallon siirtelyksi taaksepäin.Syvälle päästyjenkin hyökkäysten suunta vaihdettiin kohti omaa päätyä.Näissä aikaa kului ja tehottomuus kasvoi.Kärjessä usein viiletti pienikokoinen pelajaa.Hänellä ei juurikaan ollut mahdollisuuksia pitkissä keskityksissä ottaa paloa haltuun.Vastustajan isokokoiset puolustajat estivät tämän.Joukkueessa oli mukana tämän kauden Venäjän liigan parhaaksi valittu pelaaja.Hänen hyödyntäminen ei ollut parasta mahdollista.Erinomaisen potkutekniikan omaavana tehot jäivät käyttämättä.Kaiken lisäksi valmentaja kyseenalaistaa yleisön asiantuntemuksen jalkapallosta.Moittii pelaajat heikkotasoiseksi ja ei näe itsessä mitään moitittavaa.Kaikkia pelaajia ei voi vaihtaa,mutta uudella valmentajalla voi yrittää parempaa.Paatelainen on näyttönsä antanut.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Joskus vähän itsekin palloa potkineena olen pannut merkille puutoksen joukkueen asenteessa. Sellaisen tappamisen meiningin ja "perkele tästä et elävänä mene" -asenteen, jolla voitetaan tilanteita ja luodaan uusia. Haastattelussakin Suomen pelaajat ovat olemukseltaan kuin rippikoulupoikia, vaikka koittavat pöngittää egoaan kansainvälisellä parransängellä. Meininki on liian löysää aina Pukista Moisanderiin.
Suomi on ollut henkisesti jo 2-0 tappiolla ennen kuin ottelu on edes alkanut. Paatelainen ei ole saanut joukkueeseen voittamisen paloa, Paatelainen saa mennä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Suomalaisen jalkapallon ongelmien alku selviää jo sillä, kun vähän aikaa seuraa satunnaisesti valitun nappulaliigajoukkueen treenejä.

80% käytettävissä olevasta ajasta palaa siihen, että joku oman elämänsä Mourinho paasaa paikallaan paikallaan seisoskeleville ja tiukasti roolitetuille kuusivuotiaille taktisia kuvioita puolustuslinjan nostamisesta.

Kaiken viimeistelee se, että seisoskelutreenien jälkeen paikalle puskee kunnan virkamies ajamaan pojat pois kentältä "asiattomasti palloilemasta".

Viidentoista vuoden kuluttua sitten ihmetellään, miksi maajoukkueeseen puskee pelaajamateriaalia, joka häviää vastustajilleen niin henkilökohtaisessa tekniikassa, kuin luovuudessakin.

Ja vastaukseksi Porttilankin kovasti symppaama Palloliitto ajaa sisään sitä ,että jyvät erotellaan akanoista ja roolitetaan vielä nykyistäkin nuorempana, ja heidän päivänsä täytetään jonkun wannabe-tähtivalmentajan monologeilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hyvin paljon samoja kokemuksia näin 26 vuoden futaaja kokemuksella.

Pauli Vahtera

Porttila: "Suomalaisessa jalkapalloilussa on vasta yksi asia huippumaiden tasolla, fanikulttuuri."

joopa joo. Kun jalkapallo-otteluissa käy parituhatta katsojaa, ei siinä kovin kummoista fanikulttuuria ole.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Jos "fanikulttuuri" on soihtujen heittely kentälle/ poltto katsomossa, järkkärien kanssa tappelu, tuhmien huutelu katsomosta, "fanien" tappelu keskenään...

juu menee ihan v**tun kulttuurin mukaan...
Ja jota ei tarvita!

Erkko Korppaanmäki

Porttila taisi olla kansanedustajaehdokkaana. Liekö myötäilevän blogin sävy pohjustusta politiikkaan palloliiton kautta.

Reino Jalas

Suomi on muiden tunnettujen lätkämaiden kanssa ihan tilanteen oikeuttamalla sijainnilla FIFA-rankingissa.

FIFA-RANKING MAITTAIN
27. ... USA
29. ... Tanska
39. ... Ruotsi
64. ... Norja
78. ... Suomi
80. ... Valko-Venäjä
109. ... Kanada
133. ... Kazakstan

Kanadaa ja Valko-Venäjää ei tunnu kovasti rasittavan, vaikkka soccer-pallopelissä ei nykyistä paremmin menestytäkään.

Sulilla pallokentillä läpi vuoden pelaavat Norja ja Tanska eivät pärjää mitalien tasoisesti sen paremmin lätkässä kuin nippa nappa jalkapallossakaan.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja nuo kolme maata rankingissa Suomen "takana"...

Ei saa langeta tuohon "jalkapallo-kääpiö" luokkuun mitä media tuputtaa.
Ne ei ole ainakaan niin huonoja kuin Suomen potkupallo joukkue...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Eivät ehkä päärjää mutta eivät myöskään tee siitä mitään kansallista katastrofia.

Seppo Hildén

Alajan paniikinomainen yritys pelastaa paikkansa Palloliitossa heittämällä Paatelainen ulos pikaisesti, koska fanit ja media on vihaisia ja vaatii molempien eroa.

No Alajan lähtökin lähenee. Ja ilmeisesti vielä käräjien kautta kun FIFA:n lahjustoimia päästään kunnolla tutkimaan.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Tulee mieleen Alajan haastattelu YLE Puheen jalkapallo-illasta pari viikoa sitten...

Kunnas: "Onko sinulle tarjottu lahjuksia?"
Alaja: "Ei koskaan."

Siinä vaiheessa nousi niskakarvat pystyyn...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ai että Alaja järjestäisi Suomen häviämään tahallaan jonkun ottelun ? Sitä kun ei todellakaan tarvitse etukäteen sopia saatika siitä maksaa :)

P.S. Suomi on niin huono jalkapallomaa , ettei se kykene häviämään ainoatakaan ottelua ennakolta sovitulla maalimäärällä, sillä todennäköisesti omat pelaajat sotkevat sovitut maalierot tekemällä vahingossa ylimääräisiä omia maaleja.

P.P.S. Voittaminen puolestaan etenkin määrämaalein on liki mahdotonta, ellei vastustajan maalivahti osaa toistuvasti näytellä esim. suonenvetoa juuri torjuntahetkellä edellyttäen tietysti, että laukaus suuntautuu maalia kohti.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #30

Lähinnä tuli mieleen nuo FIFA:n pomojen äänestykset...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Alaja eli Suomi oli Blatterin miehiä hamaan loppuun asti, tiesivät muiden maiden edustajat kertoa.

Tosin Blatter voittamansa äänestyksen jälkeen joutui muutaman päivän viiveellä eroamaan FIFA:n puheenjohtajuudesta korruptio-hirttosilmukan kiristyessä liian tiukalle kurkun ympärillä.

Alaja jatkaa toistaiseksi, mutta yksi kerrallaan tippuvat napit takista.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #34

Alaja lienee kuin tulisilla hiilillä...

Kai Häppölä

Vaikka Mixu puhuu asiaa koskien pelaajamateriaalia, niin en ole ymmärtänyt minkälaista pelitaktiikka joulukuusi asetelmalla Mixu on yrittänyt saada joukkueen pelaamaan. Ei näytä siltä, että se olisi selvää pelaajillekaan! Ryhmityksenä sen pitäisi antaa hyvät mahdollisuudet puolustaa, mutta pääosin Suomen menestymättömyys on johtunut ensisijaisesti puolustuksen virheistä. Toki samaan hengenvetoon on todettava, että hyökkäyksen mielikuvituksettomuus on lisäksi antanut vastustajalle auttavan käden puolustuksen rakentamiseen. Yritys luoda vapaata aluetta hyökkääjille johon voi syöttää näyttää olemattomalta ja pelisilmää omaavia keskikentän rakentajia tarvitaan yhtä enemmän. Rakentajien mahdollisuuksia lisää aktiivinen liike tilan luomiseksi ja siinä onnistutaan harvoin jos se rakentuu vain yhden hyökkääjän liikkeeseen, muiden pysyessä vakioryhmityksessä.

Paljon työtä tarvitaan, niin perusosaamisen ja pallon käsittelyn lisäksi peliälyn kasvattamiseksi.

Käyttäjän TimoHuhtala kuva
Timo Huhtala

Jari Porttila: Valmentajan ehkä tärkein osaamisalue on suunnitella joukkueen pelitapa käytettävissä olevan materiaalin mukaan. Hyvä pelin ymmärtäminen ja suunnitelmien loistavakaan havainnollistaminenkaan pelaajille ei korvaa sitä, että on rohkeutta käyttää riittävän yksinkertaista,suoraviivaista ja pelaajille sopivaa pelitapaa. Pelissä on tavoitteena luoda vaarallisia maaalitilanteita riittävä määrä, joista osa päättyy maaliin. Rautalangasta: jos ei olla onnistuttu pelissä luomaan lainkaan vaarallisia maalitilanteita ( lue: palloa maalille ), niin tällöin ei enää kulmapotkuissa yritetä lyhyillä syötöillä rakentaa ovelia kuvioita vaan pallo annetaan suoraan kulmapotkusta maalille. Tämän tason ratkaisut tekee valmentaja ja pelaajien osaamisella ei ole siinä mielessä merkitystä. Jostain syystä olet sitoutunut puolustamaan heikkoa valmentajaa; siihen voi sanoa vain että ystävyys on hieno asia.

Toimituksen poiminnat