Jari Porttila

Venäläiset "valtaavat" myös Ranskan ja Sveitsin

Venäläisten tekemistä maakaupoista Suomessa on taas kohistu viime päivinä, ei vähiten sen vuoksi, että puolustusministeri haluaisi voimaan lainsäädännön, jolla kaupat strategisesti tärkeissä kohteissa voitaisiin estää.

Onko meidän siis oltava huolissamme, ovatko venäläiset valtaamassa Suomen?

Eivät tietenkään. Tarkkoja lukuja tehdyistä tontti- ja kiinteistökaupoista ei ole saatavissa, mutta näin "käsituntumalta" voi sanoa, että valtaosa niistä on normaaleja mökkikauppoja.

Suomihan on ollut venäläisten lomailupaikka jo kautta historian. Kun tsaarit halusivat lomailla, he lähtivät autonomiseen Suomeen.

Tavalliselle venäläiselle Suomi on ensimmäinen ja hieno tuulahdus lännestä, se on nähty Itä-Suomessa jo vuosien ajan. Niille, joille on siunaantunut pesämunaa sen verran, että he voivat sijoittaa sen kesämökkiin Suomessa, tekevät sen. Suomeen sijoitettu omaisuus pitää arvonsa, eikä valtio vie sitä.

Rikkaammat venäläiset eivät Suomesta taloja hanki, he sijoittavat miljoonansa Etelä-Ranskaan, Nizzan, Monacon ja Cannesin suuntaan, sekä Sveitsiin. Cannesissa merenrannassa olevien kiinteistöjen hinnat ovat karanneet käsistä, kiitos venäläisten uusrikkaiden ostosten. Siellä kukaan ei kysy rahan alkuperää.

Miljardöörit ovat ostaneet myös Sveitsin Lausannen rantakiinteistöt itselleen, hinnat ovat nousseet pilviin ja sveitsiläiset harmittelevat, kun heillä ei ole enää varaa omiin maihinsa.

Suomi on siis se venäläisten ensimmäinen askel länteen. Täällä tonttikaupoista on kohistu jo vuosia, mutta ilmeisesti vasta nyt puolustusvoimat ja Supo ovat ryhtyneet seuraamaan maakauppojen kehittymistä. Ostajien joukosta on ollut "helppo" havaita bulvaanit, sen jälkeen on tehty selvityksiä kauppojen mahdollisista tarkoitusperistä.

Lähinnä iltapäivälehtien tutkimuksien pohjalta voisi hyvinkin päätellä, että tonttikauppoja on myös tehty sellaisilla alueilla, josta ei ole haettu sitä parasta mahdollista mökkipaikkaa rantanäkymällä. On haviteltu ja saatu maa-alueita lähellä strategisesti tärkeiksi katsotuilta paikoilta.

Valtion turvallisuuden kannalta on tietenkin ikävää, että myyjien listalta löytyy myös Senaattikiinteistöt, valtion oma kiinteistökauppias.

Maakauppakohu on asetettava omaan kehysympäristöön, selkeät mökkikaupat voivat jatkua nykyiseen malliin.

Maakauppojen "lieveilmiöihin" on sen sijaan suhtauduttava tosissaan. Valtiolla pitää olla etuosto-oikeus, jos kauppoja käydään strategisesti tärkeiksi katsottujen paikkojen lähistöltä. On suorastaan edesvastuutonta, jos esimerkiksi asevarikkoa ympäröivät maat voivat siirtyä vieraan vallan edustajille.

Niille, jotka peräävät luottamusta suomalaisten ja venäläisten välille maakaupoissa, voisi muistuttaa, että luottamuksen syntymiseen tarvitaan myös se toinen osapuoli. Tällä hetkellä suomalaiset eivät voi ostaa maata tai kiinteistöjä Venäjältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

[selkeät mökkikaupat voivat jatkua nykyiseen malliin.]

-Kyllä! Ne tuovat Suomeen matkailijoita ja ostosvoimaa etenkin tänne Etelä-Karjalaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jokaisen valtion olemassaolo perustuu legitiimiin maa-alan hallintaan. Niin Suomen kuin Venäjän.

Mutta jos raha on se pääasia, niin mitä siinä sitten itkemään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Itsenäisyyden aikana laki oli selvä: Vain Suomen kanalainen saattoi ostaa maata Suomesta ilman erityislupaa.

Mutta kansa tahtoi muuta, ja nyt itketään seurauksista.

Kaikkea ei saa.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Voisiko blogisti tai joku kommentoija kertoa esimerkin strategisesti tärkeästä kohteesta, jonka läheltä on ulkomaalainen ostanut maata? Jos ulkomaalaiset ovat turvallisuusriski, eikö silloin myös suomalaisten ostajien taustat pitäisi tarkistaa ennen maakauppojen tekoa "strategisesti tärkeiden" kohteiden läheltä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Helpompi on venäläisen ostaa kiinteistö Uukuniemeltä, kuin mannersuomalaisen Maarianhaminasta? Mitähän järkeä siinä on - ihan noin niin kuin puhtaasti periaatetasolla?
Suomalainenhan ei voi ostaa kiinteistöä myöskään Säkkijärveltä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Eihän siinä järkeä olekaan. Miksi venäläisen pitäisi voida ostaa kiinteistö Uukuniemeltä tai suomalaisen Säkkijärveltä? Älyvapaata.

Ahvenanmaan tilanne taas perustuu Suomenkin hyväksymiin kansainvälisiin sopimuksiin. Vaihtoehtokin oli aikoinaan olemassa, ja Suomella oli mahdollisuus suostua siihenkin. Olisiko se ollut mielestäsi parempi vaihtoehto?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mitä näissä maan ostoissa on kysymys.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_u...

Ei minkäänlaista turistitoimintaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Sou?

Jos suomalainen saa myydä ja ulkomaalainen saa ostaa, mitä merkitystä ostamisen motiiveilla on?

Jorma Lehmonen

No näissä ns strategisissa kohteissa useimmiten myyjänä on juuri valtio olisihan se huvittavaa että valtio myy ja valtio käyttää etuosto-oikeuttaan omistamaansa kohteeseen.

Eikö teillä pölhöpoliitikoilla nyt muuta tärkeämpääkin kirjoitettavaa olisi kuin moisen hölynpölyn ylläpitäminen. Tiettyhän tällä keinoin saadaan itse pääasiat unohtumaan kun käytetään vanhaa konstia siirretään huomio pois tärkeimmistä asioista.

Sinäkin Jari ressukka sorrut tämmöiseen hölynpölyyn.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kummastusta ovat herättäneet eräät tai aika monet kiinteistökaupat aivan strategisten kohteiden lähellä. Esimerkiksi asevarikon vieressä oleva varastorakennus maa-alueineen on myyty naapureille. Mikä mahtaa olla sen käyttötarkoitus?

Kiinteän omaisuuden myynnin EU:n alueiden ulkopuolisille antoi lailla silloinen ympäristöministeri Satu Hassi (vihreät/stalinistit) ilman vastavuoroisuutta. Eli venäläiset kyllä voivat ostaa Suomesta vaikka mitä, mutta suomalaiset eivät voi ostaa esimerkiksi Kivennavalta satojen vuosien sukutilansa pientä maa-alan osaa kesämökin pohjaksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Älä kysy tuollaisesta, miksi se on ostettu, vaan miksi se on myyty.

Käyttäjän MajlisLahtinen kuva
Majlis Lahtinen

Kai moni katseli eilen,kun putin levitteli käsiään ja sanoi''Krimissä asui venäläisiä ,ja heitä piti auttaa,,eikö se ollut selvää toteamus suomellekin,että suomeen tullaan. Siis koska vaan putin voi tulla auttamaan sitä hirveä määrä ryssiä joka tänne on otettu ja passia annettu..Mitä pahaa mahtoi ukrainalaiset tehdä ryssille Krimissä'kun putin piti ruveta tuhoamaan heitä ja heidän kodit,aivan kuten nyt Itä-Ukrainassa.SIIS KEKSITTYÄ TARINOITA..Kyllä suomessa on paljon ostettu ikivanhojakin taloja lähellä lentotukikohteita,missä ei kukaan sitten asuu edes,vaan ovat muu tarkoitusta varten. Sekin että kalliita huviloita ja taloja,tontteja ostetaan,mutta eivät maksa mitään kiinteistöveroja,ei vesi,ei söhkölaskuja,eikä päättäjät edes tiedä missä ryssät asustelee täällä..Hyvänen aika,voiko sellainen toimia missään muualla kun suomessa..Miksi meidän kiinteistövero nousee joka vuosi,mutta he eivät tarvi maksaa mitään...Tämäkin on se epädemoraattinen kohtelu mitä suomessa harrastetaan..Siksi paljon jättävät tätä maata..

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Kyllä tänne apua tarvitaankin pian, jos se apu on sitä että kaikki ihmiset säästyy kuten Krimillä niin otan sen avun vastaan ihan mielellään. Mutta jos apu ja demokratisointi on sitä mitä USA levittää mm. Ukrainaan ja maailmalle, siitä en olisi ollenkaan halukas ottamaan vastaan, vai mitä Majlis? USA:n eri maihin järkkäämät hallituksen vaihdot sotilaallisella voimalla ja opposition rahoittamisella on saatava loppumaan. Ei kukaan voi ostaa mitää ellei joku ensin myy sitä.
Historiaa et ainakaan näytä tuntevan yhtään, niin ei ehkä kannattaisi ottaa niin paljon kantaa sellaiseen mistä ei mitään ymmärrä.

Pekka Heliste

Huolestuttavin sijainti on Venäjän suurlähetystöllä, se on kaikkien kriisiaikaisten tilojen päällä

Se on ainoa todella huolestuttava venäläisomisteinen kiinteistö

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juu. Ja miksikähän se on sijoitettu päkaupunkiin? Kyllä varmaan on miehitystä silmälläpitäen, on vormoonniii....

Pekka Heliste

Enemmänkin kysmys on miksi se on sijoitettu Suomen johdon kriisiaikojen ja tärkeimpien tietoliikennesolmujen tilojen päälle ?

Miksei niitä ole siirretty muualle

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #17

Jjoo, no, nyt täytyy vähän muistella tuota aikajärjestystä.

Käyttäjän MajlisLahtinen kuva
Majlis Lahtinen

Voi voi Aki--aika ilkeisti sanottu.Tiedän varmasti Americasta enämpi kuin Te herra..Minulla on paljon ystäviä siellä Presidenttiä ja Valkoseen Taloa myöten..Melkein joka päivä tulee sieltä viestejä kaikenlaisista asioista. Mutta en voi tänne kaikkia kirjoittaa..Sen voin vaan sanoa,että ei kannattaisi Suomi olla liian ylpeä,saattaa tulla aika kun Suomi vielä rukoilee USAn apua..Kuten nyt Viro,Puola ja nämä maat pyysi apua. Sori vaan Jari,en sit kirjoita enään..

Toimituksen poiminnat